tirsdag 26. april 2011

Fylte sjokoladeegg


I år ble det hjemmepåske på oss. Jeg kan ikke huske at jeg noen gang tidligere har vært i lavlandet i påsken, eller om det noen sinne har hendt, men det var faktisk kjempefint. Strålende sommervær ga muligheter for kos i hagen, små uflukter, grilling på stranden og årets første bad.

Påskeaften hadde vi masse koselig besøk, og barna løp barbente rundt i hagen til sene kvelden.
Jeg sterk tilhenger av lam på påskeaften, men i år ble påskelammet nedstemt til fordel for kylling. Og helt selv jeg må innrømme at det ikke var noe dumt valg. Stangekyllingen  med salvie og sitron ble utrolig saftig og god, og fikk følge av nypoteter og sauterte vårgrønnsaker. 


Til dessert hadde vi sjokolademousse. Og hva passer vel bedre i påsken enn å servere moussen i hjemmelagde sjokoladeegg? Disse eggene var morsomme å lage, selv om ett av dem eksploderte slik at tak og vegger ble lekkert dekorert med sjokoladeflekker. Prinsippet er enkelt: Dypp små ballonger (jeg brukte vannballonger) i smeltet sjokolade, og sett ballongene på en bakepapirkledd plate til sjokoladen stivner. Deretter sprekker du ballongene, fjerner ballongfillene, og fyller eggene med det du måtte ønske. Dersom du ikke vil ta deg jobben med å temperere sjokoladen, er det lurt å bruke non temp sjokolade. Da unngår du skjolder og flekker på eggene når sjokoladen stivner. Det er også en god idé å ikke fylle ballongene for fulle av luft, og å avkjøle den smeltede sjokoladen noe før du dypper ballongene i den. Da minimerer du eksplosjonsfaren. Oppskriften på sjokolademousse er hentet fra Sverre Sætres fantastiske kakebok.






Til 12 egg trenger du
12 små ballonger
ca 300 g sjokolade

Sjokoladen smeltes i vannbad, og avkjøles noe. Blås opp ballongene (ikke helt fulle), og dypp dem i sjokoladen. Sett sjokoladeballongene til avkjøling på et bakepapir. Når sjokoladen er stiv, sprekkes ballongen, og tas ut av sjokoladeegget. Nå er egget klart til å fylles.






Til sjokolademoussen trenger du
200 g sjokolade, 70% kakaomasse
1 beger crème fraîche
5 eggeplommer
60 g sukker
3 ss ferskpresset sitronsaft
3 dl kremfløte

Smelt sjokoladen i vannbad, sett til side. Kok opp crème fraîche, sett til side. Visp sammen eggehviter og sukker. Tilsett så den varme crème fraîchen gradvis til eggeblandingen, under konstant omrøring. Hell 1/3 av blandingen over i bollen med den smeltede sjokoladen, og rør til du får en jevn røre. Tilsett resten av blandingen til sjokoladen, rør hele tiden. Smak til med sitron, og avkjøl på kjøkkenbenken til fingervarmt. 
Pisk fløten til krem. Vend 1/3 av kremen forsiktig inn i sjokoladeblandingen med en slikkepott. Vend så inn resten av kremen. Sett i kjøleskap til moussen stivner.
Når moussen er ferdig, kan den fylles i eggene med en skje eller en sprøyte. Dekorér eggene som du vil. Friske bær smaker nydelig til!





Share/Bookmark

0 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...