fredag 24. september 2010

Gulrot- og appelsinsuppe med ingefæryoghurt



SKIKK OG BRUK anno 1960 er underholdende lesing. Jeg arvet mitt eksemplar av farmor, og plukker ofte frem boken for koselesing i sofakroken. Her kan man få gode tips om korrekt kutyme i de fleste sammenhenger. For eksempel suppespising; en situasjon de fleste av oss innimellom befinner oss i. Har du noen sinne sittet ved kjøkkenbordet og plutselig følt deg usikker på om du spiser suppe riktig? Her er hva boken sier:










Om de krav man kan stille til suppe-spisere



1.             Man kan godt spise suppe ved å føre spissen av skjeen inn i munnen. Poenget er at man ikke skal gape over hele skjeen.
2.             Andre hevder at det mest korrekte er å drikke av skjeens langside. Dette er regelen i Storbritannia.
3.             Kan man blåse på suppen når den er for varm? Noen sier nei; men hvis man gjør det forsiktig bør man kunne tillate seg det.
4.             De aller strengeste reglene sier at hvis man absolutt må helle på suppekoppen for å få tak i den siste rest av suppe, - da skal man helle koppen eller tallerkenen fra seg.
5.             Men nå til dags regner vi det for like korrekt at man heller koppen imot seg

Gratulerer! Du kan nå kalle deg fullt kvalifisert suppespiser. Med litt trening kan du til og med sette på CV'n at du spiser suppe flytende.





Gulrot- og appelsinsuppe med ingefæryoghurt


1 gul løk
2 ss solsikkeolje
2 poteter
500 g gulrøtter
1 liter grønnsaksbuljong
1 dl ferskpresset appelsinsaft
1 ts revet appelsinskall (bare det gule)
salt og pepper
1 ts fersk ingefær, revet
1 dl matyoghurt




Bland yoghurt og revet ingefær, og sett blandingen i kjøleskapet frem til serveringen.
Finhakk løken og fres den blank i oljen. Skrell poteter og gulrøtter og del dem i biter. Fres potet- og gulrotbitene sammen med løken 2-3 minutter. Tilsett buljong og la suppen småkoke ca 15 minutter, eller til grønnskakene er møre. Kjør suppen glatt i en blender, eller ved hjelp av stavmikser. Rør inn skall og saft av appelsin, og smak til med salt og pepper.






Share/Bookmark

0 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...