fredag 17. september 2010

Ostekake med blåbær og vanilje








Bakefredag! 

Værmeldingene varsler nok en nydelig høsthelg på Østlandet. Det gjelder å nyte disse vakre og fargerike dagene! Ostekake er perfekt høstkos, og hva er vel bedre enn å bruke sesongens råvarer? Denne kaken har en frisk smak av høst, og blåbærene gir en nydelig farge.

Du trenger
300 g Digestive
150 g smør
1 ts kanel
400 g blåbær (gjerne frosne)
3 dl vann
100 g sukker
1 vaniljestang
7 plater gelatin
400 g kremost naturell
300 g vaniljekesam
150 g melis
1/3 l kremfløte
Blåbær til pynt





Start med å knuse kjeksene. Jeg foretrekker å bruke en morter, men du kan også legge kjeksene i en pose og knuse dem med en kjevle, eller du kan bruke en blender eller food processor. Bland så kjekssmulene med smeltet smør og kanel. Trykk blandingen ut i bunnen av en springform (26 cm passer bra). Sett bunnen til avkjøling mens du lager resten.

Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Lag deretter gele ved å koke opp blåbær, vann og sukker med vaniljestangen og frøene. La dette koke i ca 20 min. Legg gelatinplatene i bløt (bør ligge 5-7 min), mens du siler blåbærblandingen for å fjerne blåbærrestene og vaniljestangen. Hell saften fra blåbærene tilbake i kjelen og  kok opp igjen. Kryst gelatinplatene forsiktig og ta dem over i den kokende saften. Trekk kjelen av varmen og rør godt.

Visp kremfløten til lett og luftig krem.

Bland kremost, kesam og melis godt til alle klumper forsvinner. Tilsett geleen under stadig omrøring. Vend tilslutt inn pisket krem. Hell røren over bunnen. Legg deretter noen pynteblåbær forsiktig på toppen. Bærene vil flyte, og gjør seg godt som dekorasjon.

Sett så kaken i kjøleskap til den er ferdig, ca 3 timer.

Smaker nydelig med iskald blåbærsaft eller en deilig kopp te.


God fornøyelse!


 


Share/Bookmark

0 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...