tirsdag 28. september 2010

Salat med lun brie og karamelliserte nektariner

I farmors lærebok fra Statens lærerinneskole i husstell fra 1934 kan man lese dette:







For kolde salater gjelder følgende regler:
Skjær eller plukk nett og pent op: kjøtt, fisk, røtter, grønnsaker, frukt o. a.
Sørg for at sausene er glatte og jevne.
Bland salater lett sammen. Bruk 2 sølvgafler til det.
Salater må ikke være klabbete og klumpete. Ha i krydder så salatene kommer til å smake friskt.
Legg salater op, fritt og pent, og pynt dem nett.
En skål med salat bør aldri se overlesset ut.
Salater skal pynte bordet og smake friskt og appetittvekkende.
Stå på et koldt sted når salater blir tillaget, og server salater kolde.





Denne salaten er garantert verken klabbete eller klumpete, men den smaker nydelig, selv om jeg må innrømme at jeg sjelden anvender sølvgafler når jeg blander salat.








Salat med lun brie og karamelliserte nektariner
blandet salat etter smak
200 g brie
2 nektariner
saft av ½ sitron
1/2 dl demerarasukker
50 g grovhakkede valnøtter

Vinagrette
4 ss bringebæreddik
2 ss balsamicoeddik
4 ss olivenolje
2 ss flytende honning

Bland alle ingrediensene til vinagretten.

Vask og rens salaten, og legg den over i en serveringsskål. Vend noe av vinagretten i salaten.

Del osten i skiver og legg den på en bakepapirkledd stekeplate. Settes i ovnen ved 100°C i 3 minutter.

Nektarinene vaskes og deles i båter. Varm sukker og sitronsaft i en stekepanne. Når sukkeret er smeltet, legger du nektarinene i pannen og steker de til de blir blanke og fine. Ta så nektarinene ut av pannen, og stek nøttene raskt i sirupen som er igjen i pannen etter at nektarinene er tatt ut.

Legg nektarinbåtene og skivene av brie over på salaten. Dryss over grovhakkede valnøtter, og risle over resten av vinaretten. Server straks med deilig brød.

Som variasjon kan nektarinene byttes ut med fiken eller aprikoser. 




Share/Bookmark

0 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...